De geschiedenis achter het meest geliefde motief van de mode: de vlinder

Modieus gezien is de vlinder nu letterlijk overal. Zelfs Chanel zette het op de catwalk samen met Blumarine en Alberta Ferretti, om er maar een paar te noemen, voor het voorjaar van 2022. Ondertussen is de vlindertop van Emanuel Ungaro uit 2000 voor Mariah Carey een beetje een legende geworden in het jaar 2021, met zoveel mensen die het opnieuw maken en tweedehands kopen. Gucci heeft de vlinder ook keer op keer verkend. En het is moeilijk om niet voorbij minstens één Chopova Lowena-vlinderchoker of klassieke plastic vlinderhaarclip uit je kindertijd op TikTok te scrollen. Maar wat zit er achter de snelle opkomst van een van de meest vluchtige wezens van de mode?

Symbolisch

Als symbool dateert de nederige vlinder helemaal uit de 18e eeuw. “Er zijn voorbeelden van herengilets met geborduurde vlinders”, zegt modehistorica Raissa Bretaña. “Dit was uit de periode onmiddellijk voorafgaand aan de ‘Grote Verzaking’ die plaatsvond aan het begin van de 19e eeuw – waarin dergelijke versieringen in herenmode werden geëlimineerd.”

Een andere keer dat de vlinder een groot debuut maakte, was tijdens de surrealistische periode van de jaren twintig. Niet verwonderlijk, aangezien we op het 100-jarig jubileum van het uurwerk komen, waarnaar de afgelopen seizoenen zowel door Schiaparelli als Chanel zwaar wordt verwezen. De bedoeling van de eerste generatie surrealisten was om het bekende nieuw te maken en een fragiele wereld vol spanning te laten zien in een nieuwe, droomachtige werkelijkheid. “

Y2K

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de invloed van Y2K op het vlindermotief in de mode oneindig is. De eerder genoemde Mariah Carey Ungaro-top die ze droeg op de “VH1’s Divas 2000: A Tribute to Diana Ross.” is voor velen de blauwdruk geworden in het jaar 2021. Zowel Olivia Rodrigo als Monari hebben onlangs de look opnieuw geïnterpreteerd, de jeans met een lichte wassing met lage taille en zo. En wie zou de epische Versace-vlinderjurk van Christina Aguilera uit de Grammy’s van 2000 kunnen vergeten? Dua Lipa bracht er een eerbetoon aan tijdens de VMA’s van dit jaar.

Kan jij ook niet wachten om deze trend te shoppen? Via Janse Mode is onder ander deze modetrend beschikbaar. Go and get it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *